Carrot Cake, czyli marchewkowiec
Trudność: prosty Czas: 60 min. Kaloryczność: ?
Składniki:
1 1/4 szkl. oleju, 4 jaja, 2 szkl. drobno startej marchwi (im drobniej, tym lepiej i nic nie odlewać), 2 szkl. mąki, 2 szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki sody, szczypta soli, orzechy, rodzynki.
Jak przyrządzić?
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę, olej i na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 stopni przez 40-50 min.
Uwagi:
Podana ilość składników odpowiada dużej formie, jeżeli ktoś chce użyć foremki typu keksówka, składniki podzielić na pół albo użyć podaną ilość i rozlać do dwóch. Polecam z polewą z serka: 225 g serka typu philadelphia (każdy naturalny serek do smarowania powinien też świetnie smakować), 225 g masła, 200-300 g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, ewentualnie aromat waniliowy. Ubić masło z serkiem, na 2-3 razy dodawać cukier, po każdym razie dobrze ubić. Całą masę spróbować, czy jest wystarczająco słodka, na końcu dodać wanilię i gotowe. Przed polaniem ciasto studzić ok. godziny w temp. pokojowej. Smacznego!
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]