[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Nfa~orzcdaCaprari-~-SPISTREŚCIWSTĘP........................................... .POLSKIE ZWYCZAJE HERBACIANE............................CUDOWNAROŚLINKA...............................HERBATY ZIELONE.................................HERBATY CZARNE.................................HERBATY CZERWONE ..............................HERBATABIAŁA..................................HERBATAŻÓŁTA..................................HERBATY KWIATOWE.............................. .MIESZANKI HERBACIANE.............................HERBATA W TOREBKACH............................ .HERBATAMROŻONA............................... .PRODUKTY HERBATOPODOBNE ....................... .POWIEDZ Ml,JAK PRZYGOTOWUJESZHERBATĘ,A POWIEM Cl, KIMJESTEŚ.... ....................... .HERBATA Z SAMOWARA ............................WARTOWIEDZIEĆ.................................WARTOPAMIĘTAĆ................................DOBRA NA WSZYSTKO KRESOWA HERBATA .............HERBATA NA CODZIEŃ..............................HERBATA NA LATOHERBATA NAZIMĘ.............KOKTAJLE I DRINKI HERBACIANE...HERBATNIKI..................HERBACIANE DESERY ...........NIE TYLKO NASŁODKO............................................................................................................................................................. .SAMO ZDROWIE, CZYLI HERBATKIZIOŁOWE............... .NALEWKI HERBACIANE ................................HERBACIANE CIEKAWOSTKI ........................... .SPIS PRZEPISÓW ................................... .WSTĘPKiedy taknaprawdę zaczęto pić herbatę-nie wiadomo. Niektóreźródła podają,że miałoto miejsce ponad 3tysiącelattemu w Chinach, gdziejużod 2500 latnapój zwany „cha" stanowiuzupełnienie codziennegojadłospisu.Istnieje tamwiele legendmówiącycho tym, w jakisposóbChińczycypoznali dobrodziej-stwa herbacianego naparu, wedle jed-nej z nich, w 2737 r. p.n.e„mędrzecnacesarskim tronie Chin, Shen-nong odpo-czywającw cieniu herbacianego drzewazobaczył,jak kilka listkówwpadłodoczajnika zgotującą się wodą.Wspaniałyaromat tego naparubyłtak apetyczny,żecesarz,zapragnąłgospróbowaći wkrótcecałydwórdelektował sięcu-downym napojem, którydodawał siłichęcidożycia.W Indiach natomiast wynalazek pa-rzenia herbatywiązanoz legendarnymmnichem, imieniem Bodhidharma, którypostanowiłprzez 7 latmedytowaćniemrużącoka. I oto ostatniego dnia ogar-nęłogo straszliwezmęczenie, więc-abyodpędzićsen-zerwałkilka listkówz drzewa, pod którymsiedziałizacząłjeżuć,aznużenie minęło.W wersjijapońskiej, bardziej drastycznej, mnich, abyniezasnąć, obciąłsobiewłasnoręczniepowieki, z którychwyrosło właśniedrzewo herbaciane.Pierwsze pisemne wzmianki o herba-ciemożemy znaleźćw datowanej na770 rok p.n.e.tzw.„KsiędzeChou Hu-na".Początkowonapar z herbacianychliści był uważanyza lek iśrodekwzmac-niający.Zbierano i wykorzystywano li-ściez dzikorosnącychdrzew i krzewów.Pierwsze plantacje herbacianepowstałyprawdopodobnie w Ili wieku p.n.e„stopniowoteżulepszano technologiepozyskiwania i obróbki cennego surow-ca. W VIII wieku, kiedy herbataosiągnęła jużw Chinachpopularnośćnapojunarodowego, poeta imieniem Lu Younapisał „Świętą księgęherbaty''. Tomi-skozawierało dokładnyopis krzewuherbacianego, dostarczanegoprzezeńsurowca oraz metody jego obróbki.Można sięz niejbyło także dowiedziećniemal wszystkiego o samej ceremoniiparzenia i picia herbaty, atakżei ourządzeniach do tego celuniezbędnych.LuYoupodałnawet spisnajważniejszychplantacji herbacianych isłynnychherba-cianych smakoszy.Herbaciany napar jest dzisiaj tak po-pularny,żenie zastanawiamysię, skądwłaściwie się wziął.Jego rozpowszech-nienie przypisywano mnichom bud-dyjskim. Mocny napar LuAn (Czysty, Kla-rowny widok)umożliwiałim podobnonocne czuwanie i wielogodzinne czyta-nie sutr. Zwykle traktowanoherbatęja-ko ceremonialny napój lub skuteczne le-karstwo naróżne dolegliwości.Od czasów panowania dynastii Tang(618- 907),nazywanych„złotymwie-kiem herbaty", delektowaniesięnapa-rem zliściherbacianego krzewustałosię czynnością łączącąw sobie zarównosferę materialną,jak iduchową,a ob-róbka herbaty i jej parzeniewiązały sięzcałym ceremoniałem. Początkowoli-ścieherbaty mieszano zryżem,a na-stępniekruszono i gotowano w wodziez dodatkiem cebuli,imbiru ipomarańczy.Później liścieherbaty formowanowmałekulki iprażononad ogniem.Uschyłkupanowania dynastii Ming za-częto używaćaromatyzowanych gatun-ków.Świeże,umyte i wysuszoneliściemieszanonajczęściejz aromatycznymikwiatami i owocami. W tym okresierównież wymyślonospecyficzny sposóbfermentacji tak zwanej czerwonej her-baty. Ten gatunek herbaty pijany jestw Chinach wchłodnedni,zimąi jakododatek do potraw pieczonych.Szcze-gólnie wyrafinowanastała sięsztukauprawy i przygotowywania herbaty zaczasów dynastiimandżurskiej,kiedyherbatazaczęła podbijać światistała sięcennym produktem eksportowym. Nasztukęparzenia herbaty, czylichayi-składa sięwiele elementów, jak sposóbparzenia herbaty, zwracanie uwagi nasmak, aromat, kolor,znajomośćjej hi-storii, gatunków, sposobów przetwa-rzania,naczyńorazzwiązanazniąeste-tyka, etykieta, a nawet i filozofia. W tra-dycjichińskiej kulturęherbaty traktujesięna równi z takimi dziedzinami sztukijak kaligrafia, sztukarzeźbienia pieczęciczy wytwarzania ceramiki, iuważa się jązaistotną, nieodłączną częśćkultury na-rodowej.Popularnechińskie przysłowiepo-wiada,żedrewno naopał, ryż,olej, sól,sos sojowy, ocet i herbata to siedemproduktówniezbędnychwkażdymgo-spodarstwie domowym, bezwzględunapozycjęczyzamożnośćgospodarza.Herbatychińskie możnaklasyfiko-waćnaróżnesposoby iwedług różnychkryteriów. Naprzykładwzależnościodpory zbioruliścidzielisięje na herbatywiosenne, letnie, jesienne i zimowe.Czasamipodziałten jest jeszczedokładniejszy.Wśródherbat wiosennych wy-różnić możnadodatkowo herbaty wcze-snowiosenne ipóźnowiosennelub her-baty zbierane przedświętemQingmin-gjie,przypadającymnapoczątkukwiet-nia oraz te, zbierane poświęcie.Herba-tymożna również podzielićzewzględunakształt liści,to znaczystopieńi rodzajichzwinięcia.Natomiast najprostszym i najbardziejznanym Europejczykom, ale jednocze-śnieniezbytdokładnymkryterium po-działuherbat, jeststopieńfermentacji.Wyróżnia siętu:- herbaty niefermentowane,- herbatypółfermentowane,- herbatycałkowiciefermentowane.Wedługpowszechnie stosowanego,bardzodokładnegoiposiadającegowielowiekową tradycję chińskiegopo-działuherbat, kryteriami, które najlepiejoddają specyfikę różnychodmian her-bacianego napoju,są:kolor naparuistopieńfermentacjiliści.Na tej podsta-wiewyróżnia siętzw.„sześćwielkich ro-dzajów herbat". W ichskład wchodząherbaty: zielone,białe, żółte,czerwone,czarne i tzw. wulongi.Chińczycypilnie strzegli tajemnicyuprawy herbaty i nawet niezbytodległaJaponiapoczątkowo musiała sięzado-walać herbatą importowanąz Chin.Do-piero wpoczątkachIX stulecia n.e.mnich buddyjski Dengo Daishiprzywiózłz Chin nasiona herbacianego krzewu.Napójsporządzanyz ichliści stał sięnacesarskim dworzeprawdziwą sensacją.Szybko postanowionozałożyćplantacjetejroślinyw kilkujapońskichprowin-cjach. Jednak naprawdziwąpopular-nośćherbaty w KrajuKwitnącej Wiśnitrzebabyło czekaćdo Xll wieku,gdyżwcześniej,z powodunapiętychstosun- [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl adbuxwork.keep.pl
//-->Nfa~orzcdaCaprari-~-SPISTREŚCIWSTĘP........................................... .POLSKIE ZWYCZAJE HERBACIANE............................CUDOWNAROŚLINKA...............................HERBATY ZIELONE.................................HERBATY CZARNE.................................HERBATY CZERWONE ..............................HERBATABIAŁA..................................HERBATAŻÓŁTA..................................HERBATY KWIATOWE.............................. .MIESZANKI HERBACIANE.............................HERBATA W TOREBKACH............................ .HERBATAMROŻONA............................... .PRODUKTY HERBATOPODOBNE ....................... .POWIEDZ Ml,JAK PRZYGOTOWUJESZHERBATĘ,A POWIEM Cl, KIMJESTEŚ.... ....................... .HERBATA Z SAMOWARA ............................WARTOWIEDZIEĆ.................................WARTOPAMIĘTAĆ................................DOBRA NA WSZYSTKO KRESOWA HERBATA .............HERBATA NA CODZIEŃ..............................HERBATA NA LATOHERBATA NAZIMĘ.............KOKTAJLE I DRINKI HERBACIANE...HERBATNIKI..................HERBACIANE DESERY ...........NIE TYLKO NASŁODKO............................................................................................................................................................. .SAMO ZDROWIE, CZYLI HERBATKIZIOŁOWE............... .NALEWKI HERBACIANE ................................HERBACIANE CIEKAWOSTKI ........................... .SPIS PRZEPISÓW ................................... .WSTĘPKiedy taknaprawdę zaczęto pić herbatę-nie wiadomo. Niektóreźródła podają,że miałoto miejsce ponad 3tysiącelattemu w Chinach, gdziejużod 2500 latnapój zwany „cha" stanowiuzupełnienie codziennegojadłospisu.Istnieje tamwiele legendmówiącycho tym, w jakisposóbChińczycypoznali dobrodziej-stwa herbacianego naparu, wedle jed-nej z nich, w 2737 r. p.n.e„mędrzecnacesarskim tronie Chin, Shen-nong odpo-czywającw cieniu herbacianego drzewazobaczył,jak kilka listkówwpadłodoczajnika zgotującą się wodą.Wspaniałyaromat tego naparubyłtak apetyczny,żecesarz,zapragnąłgospróbowaći wkrótcecałydwórdelektował sięcu-downym napojem, którydodawał siłichęcidożycia.W Indiach natomiast wynalazek pa-rzenia herbatywiązanoz legendarnymmnichem, imieniem Bodhidharma, którypostanowiłprzez 7 latmedytowaćniemrużącoka. I oto ostatniego dnia ogar-nęłogo straszliwezmęczenie, więc-abyodpędzićsen-zerwałkilka listkówz drzewa, pod którymsiedziałizacząłjeżuć,aznużenie minęło.W wersjijapońskiej, bardziej drastycznej, mnich, abyniezasnąć, obciąłsobiewłasnoręczniepowieki, z którychwyrosło właśniedrzewo herbaciane.Pierwsze pisemne wzmianki o herba-ciemożemy znaleźćw datowanej na770 rok p.n.e.tzw.„KsiędzeChou Hu-na".Początkowonapar z herbacianychliści był uważanyza lek iśrodekwzmac-niający.Zbierano i wykorzystywano li-ściez dzikorosnącychdrzew i krzewów.Pierwsze plantacje herbacianepowstałyprawdopodobnie w Ili wieku p.n.e„stopniowoteżulepszano technologiepozyskiwania i obróbki cennego surow-ca. W VIII wieku, kiedy herbataosiągnęła jużw Chinachpopularnośćnapojunarodowego, poeta imieniem Lu Younapisał „Świętą księgęherbaty''. Tomi-skozawierało dokładnyopis krzewuherbacianego, dostarczanegoprzezeńsurowca oraz metody jego obróbki.Można sięz niejbyło także dowiedziećniemal wszystkiego o samej ceremoniiparzenia i picia herbaty, atakżei ourządzeniach do tego celuniezbędnych.LuYoupodałnawet spisnajważniejszychplantacji herbacianych isłynnychherba-cianych smakoszy.Herbaciany napar jest dzisiaj tak po-pularny,żenie zastanawiamysię, skądwłaściwie się wziął.Jego rozpowszech-nienie przypisywano mnichom bud-dyjskim. Mocny napar LuAn (Czysty, Kla-rowny widok)umożliwiałim podobnonocne czuwanie i wielogodzinne czyta-nie sutr. Zwykle traktowanoherbatęja-ko ceremonialny napój lub skuteczne le-karstwo naróżne dolegliwości.Od czasów panowania dynastii Tang(618- 907),nazywanych„złotymwie-kiem herbaty", delektowaniesięnapa-rem zliściherbacianego krzewustałosię czynnością łączącąw sobie zarównosferę materialną,jak iduchową,a ob-róbka herbaty i jej parzeniewiązały sięzcałym ceremoniałem. Początkowoli-ścieherbaty mieszano zryżem,a na-stępniekruszono i gotowano w wodziez dodatkiem cebuli,imbiru ipomarańczy.Później liścieherbaty formowanowmałekulki iprażononad ogniem.Uschyłkupanowania dynastii Ming za-częto używaćaromatyzowanych gatun-ków.Świeże,umyte i wysuszoneliściemieszanonajczęściejz aromatycznymikwiatami i owocami. W tym okresierównież wymyślonospecyficzny sposóbfermentacji tak zwanej czerwonej her-baty. Ten gatunek herbaty pijany jestw Chinach wchłodnedni,zimąi jakododatek do potraw pieczonych.Szcze-gólnie wyrafinowanastała sięsztukauprawy i przygotowywania herbaty zaczasów dynastiimandżurskiej,kiedyherbatazaczęła podbijać światistała sięcennym produktem eksportowym. Nasztukęparzenia herbaty, czylichayi-składa sięwiele elementów, jak sposóbparzenia herbaty, zwracanie uwagi nasmak, aromat, kolor,znajomośćjej hi-storii, gatunków, sposobów przetwa-rzania,naczyńorazzwiązanazniąeste-tyka, etykieta, a nawet i filozofia. W tra-dycjichińskiej kulturęherbaty traktujesięna równi z takimi dziedzinami sztukijak kaligrafia, sztukarzeźbienia pieczęciczy wytwarzania ceramiki, iuważa się jązaistotną, nieodłączną częśćkultury na-rodowej.Popularnechińskie przysłowiepo-wiada,żedrewno naopał, ryż,olej, sól,sos sojowy, ocet i herbata to siedemproduktówniezbędnychwkażdymgo-spodarstwie domowym, bezwzględunapozycjęczyzamożnośćgospodarza.Herbatychińskie możnaklasyfiko-waćnaróżnesposoby iwedług różnychkryteriów. Naprzykładwzależnościodpory zbioruliścidzielisięje na herbatywiosenne, letnie, jesienne i zimowe.Czasamipodziałten jest jeszczedokładniejszy.Wśródherbat wiosennych wy-różnić możnadodatkowo herbaty wcze-snowiosenne ipóźnowiosennelub her-baty zbierane przedświętemQingmin-gjie,przypadającymnapoczątkukwiet-nia oraz te, zbierane poświęcie.Herba-tymożna również podzielićzewzględunakształt liści,to znaczystopieńi rodzajichzwinięcia.Natomiast najprostszym i najbardziejznanym Europejczykom, ale jednocze-śnieniezbytdokładnymkryterium po-działuherbat, jeststopieńfermentacji.Wyróżnia siętu:- herbaty niefermentowane,- herbatypółfermentowane,- herbatycałkowiciefermentowane.Wedługpowszechnie stosowanego,bardzodokładnegoiposiadającegowielowiekową tradycję chińskiegopo-działuherbat, kryteriami, które najlepiejoddają specyfikę różnychodmian her-bacianego napoju,są:kolor naparuistopieńfermentacjiliści.Na tej podsta-wiewyróżnia siętzw.„sześćwielkich ro-dzajów herbat". W ichskład wchodząherbaty: zielone,białe, żółte,czerwone,czarne i tzw. wulongi.Chińczycypilnie strzegli tajemnicyuprawy herbaty i nawet niezbytodległaJaponiapoczątkowo musiała sięzado-walać herbatą importowanąz Chin.Do-piero wpoczątkachIX stulecia n.e.mnich buddyjski Dengo Daishiprzywiózłz Chin nasiona herbacianego krzewu.Napójsporządzanyz ichliści stał sięnacesarskim dworzeprawdziwą sensacją.Szybko postanowionozałożyćplantacjetejroślinyw kilkujapońskichprowin-cjach. Jednak naprawdziwąpopular-nośćherbaty w KrajuKwitnącej Wiśnitrzebabyło czekaćdo Xll wieku,gdyżwcześniej,z powodunapiętychstosun- [ Pobierz całość w formacie PDF ]